+31 (0)6 28445537 info@wijzijnproud.nl

PROUD organiseert komende donderdag een grote demonstratie van sekswerkers en sympathisanten tegen het sluiten van raambordelen in Amsterdam. Dan staat het omstreden Project 1012 op de gemeenteraadsagenda. PROUD, de belangenvereniging voor sekswerkers, zal een eisenpakket overhandigen aan burgemeester Van der Laan waarin onder andere opgeroepen wordt tot onmiddellijke opschorting van de geplande sluitingen van prostitutie rond de Oude Kerk in de hoofdstad.

“Project 1012 is een stadsvernieuwingsproject over de hoofden van sekswerkers heen. In de plaats van prostituees zogenaamd te redden, wordt het tijd om naar ze te luisteren. En wat zij massaal zeggen is: blijf van onze werkplekken af!”; laat PROUD-voorzitter Mariska Majoor weten.

De ambitie van Project 1012 was om misstanden in de prostitutie aan te pakken door het aantal raambordelen te verminderen. Volgens PROUD werkt het plan averechts: “Niemand helpt ons door onze werkplekken af te pakken. Sekswerk is een legaal beroep in Nederland. Wij hebben ondersteuning nodig en willen serieus genomen worden door de politiek. In plaats daarvan worden we als paria’s behandeld en weggedrukt uit het Wallengebied, zonder dat iemand ons naar onze mening vraagt. De maat is nu echt vol”, zegt PROUD-woordvoerder Lyle Muns.

Sekswerkers zijn dus niet geholpen met de gemeenteplannen, legt ook de Roemeense raamprostituee Felicia Anna uit: “Je kunt vinden van raamprostitutie wat je wilt, maar het zijn veilige werkplekken. Toezicht en handhaving is veel eenvoudiger dan bij prostitutie die uit het zicht plaatsvindt. De meeste dames worden respectvol behandeld door de exploitanten in het gebied en hebben het er naar hun zin. De gemeente zegt ons te helpen, maar in de praktijk zetten ze in totaal 500 vrouwen zonder pardon op straat.”.

“Er moet nu een omslag komen in woord en beleid. We willen niet alleen dat de gemeente stopt met haar aanval op de gelegaliseerde prostitutiesector, maar ook dat zoveel mogelijk gesloten werkplekken worden heropend. Wij horen ook thuis op de Wallen.”, sluit Majoor af.

Praktische informatie:

De demonstratie zal donderdag 9 april om 18u00 vertrekken vanaf het PIC (Oudekerksplein hoek Enge Kerksteeg). Vervolgens zal de eisenlijst met bijhorende petitie om 19u00 bij de Stopera overhandigd worden aan de burgemeester. Zowel raamprostituees uit de buurt als hun sympathisanten lopen mee. Om hun privacy te waarboren zullen maskers worden uitgedeeld. Er is een mogelijkheid om raamprostituees (geanonimiseerd) te interviewen. Wilt u meer weten neem dan contact op met:

Lyle Muns (persvoorlichter) 0628498761 lyle.muns@gmail.com
OF
Mariska Majoor (voorzitter) 0613572799 mariskamajoor@planet.nl

Lees het hele eisenpakket hier.

Teken ook de petitie van de sekswerkers online: https://www.change.org/p/mr-eberhard-van-der-laan-mayor-of-amsterdam-and-the-city-council-of-amsterdam-stop-closing-down-out