+31 (0)6 28445537 info@wijzijnproud.nl

Den Haag moet stoppen met het registreren van sekswerkers, aldus de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Registratie van sekswerkers via een ‘intakegesprek’ is en blijft verboden.

De gemeente Den Haag vroeg ontheffing van dit verbod. De AP besluit dat het opslaan van gegevens van sekswerkers verboden is en de gemeente niet aannemelijk kan maken dat registratie bijdraagt aan het bestrijden van misstanden. Den Haag heeft bezwaar ingediend tegen dit besluit (23 maart 2017). Dit bezwaar is op 28 juli jl. door de AP ongegrond verklaard.

PROUD steunt de uitspraak van de AP. Registratie van sekswerkers is illegaal, mensonwaardig en gevaarlijk. Gemeenten moeten de Nederlandse wet naleven en registratie van sekswerkers uitbannen.

In 2016 heeft PROUD protest aangetekend bij de gemeente Den Haag tegen de registratie van sekswerkers door politie en gemeente via een ‘intakegesprek’. PROUD  was partij in de bezwaarprocedure van de gemeente Den Haag. Advocate Regien de Graaff, die PROUD bijstond in deze zaak: ‘De beslissing van de Autoriteit Persoonsgegevens laat zien dat het registreren van gegevens van sekswerkers in principe niet mag. Dit is goed nieuws en vraagt ook om een andere aanpak door alle gemeenten die nu ook werken met registratiesystemen.’

Politiekeuring voor sekswerkers
De ‘intakegesprekken’ met sekswerkers vinden plaats op een politiebureau met een gemeenteambtenaar en een politieagent. Uit veldwerk van PROUD blijkt dat er vernederende, persoonlijke vragen worden gesteld, dat sekswerkers misleidende informatie krijgen over hun rechten en dat gegevens worden opgeslagen.

Hoewel het intakegesprek niet verplicht is op papier, blijkt dat in de praktijk anders. “Als je in Den Haag wilt werken, moet je eerst langs ons. Als je dat niet wilt, moet je maar ergens anders gaan werken.” aldus een agent tijdens een intakegesprek met een sekswerker.

Geregistreerd als prostituee
Uit de intakegesprekken volgt een werkadvies. Bij een ‘positief werkadvies’ wordt een dossier over de sekswerker gemaakt en opgeslagen in een gemeentelijk register. Bij een ‘negatief werkadvies’ wordt persoonlijke informatie van een sekswerker opgeslagen in de landelijke politiedatabase.

Een sekswerker vertelt PROUD: “Ik sta geregistreerd als prostituee maar dat wil ik niet. Mijn auto is weleens gestopt door politie. De verkeersagent zei dat hij wel wist wat ik deed. Ik gaf een lift aan een vriend die niet op de hoogte is, maar de agent vertelde het gewoon. Ik moest mijn kofferbak openmaken en mijn werkspullen laten zien.”

PROUD maakt zich ernstig zorgen om de gevolgen van registratie, zeker nu gemeenten steeds repressiever prostitutiebeleid voeren. Sekswerkers krijgen bijvoorbeeld zeer hoge boetes en worden uit hun huis gezet.

 

Registratie sekswerkers is en blijft verboden
Het is al langer bekend dat registratie van sekswerkers verboden is. De Eerste Kamer wees in 2012 de Wet Regulering Prostitutie (WRP) af vanwege de illegale registratieplicht in het wetsvoorstel.

Toch voeren steeds meer gemeenten een vorm van registratie in. In Groningen moeten sekswerkers een prostitutiepas bijdragen met hun burger sofinummer erop, in Amsterdam moeten bordeelhouders dossiers over het persoonlijk leven van sekswerkers aanleggen. Utrecht is recentelijk ook op de vingers getikt door de Autoriteit Persoonsgegevens vanwege illegale registratie.

 

Nieuwsmedia kunnen contact opnemen met PROUD voor meer informatie: +31 (0)628445537