+31 (0)6 28445537 info@wijzijnproud.nl

De ChristenUnie heeft, in samenwerking met de PvdA en de SP, een initiatiefwet voorgesteld die klanten strafbaar stelt. Het gaat om klanten die ‘redelijkerwijs moeten vermoeden’ dat een sekswerker slachtoffer is van mensenhandel.

PROUD beschouwt dit wetsvoorstel als ineffectief, onhaalbaar en met duidelijke negatieve
gevolgen voor de arbeidspositie van sekswerkers. Invoering van het wetsvoorstel zal niet leiden tot meer veroordelingen van misbruik, te meer omdat misbruik, (seksueel) geweld en mensenhandel al verboden zijn. Onderzoek van de National Rapporteur on Trafficking in Human Beings in Finland, waar vergelijkbare wetgeving is aangenomen, toont aan dat de wet niet leidt tot meer veroordelingen en zelfs schadelijk is voor sekswerkers.
In deze brief aan de minister van veiligheid en justitie, licht PROUD dit standpunt toe.