+31 (0)6 28445537 info@wijzijnproud.nl

PROUD heeft het Nederlandse schaduwrapport van het Netwerk VN Vrouwenverdrag (Dutch CEDAW network) mede ondertekend.

Wat is de schaduwrapportage?
In 1979 heeft de VN (Verenigde Naties) het VN Vrouwenverdrag aangenomen. Dit is het verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen. CEDAW (The convention on the elimination of all forms of discrimination against women) Nederland heeft dit verdrag ondertekend en bekrachtigd. Om de zoveel tijd maakt een onafhankelijke groep van organisaties en specialisten een schaduwrapportage. Dit is een kritisch stuk met zorgen, knelpunten en suggesties voor de regering om vrouwenrechten te verbeteren.

Wat betekent dit voor sekswerkers?
In de Nederlandse rapportage staat ook een stuk over sekswerk. Naast een kritische kijk op hoe in Nederland vrouwenhandel wordt bestreden hebben de samenstellers van de rapportage zorgen over:

  1. De verplichte registratie van sekswerkers: Dit gebeurt in sommigen gemeenten terwijl het volgens de landelijke en Europese regelgeving niet mag omdat dit de privacy van sekswerkers schendt.
  2. In de nieuwe wet (WRP) mogen sekswerkers alleen nog voor een derde partij werken: zelfstandige sekswerkers worden in de nieuwe wet vergunning plichtig, vergunningen worden gepubliceerd (privacy), geweigerd en zelfstandig werken zonder vergunning kan zelfs strafbaar worden.

Het Netwerk VN Vrouwenverdrag vindt dat dit sekswerkers kwetsbaar maakt en vraagt aan de regering wat ze gaan doen om de positie van sekswerkers te verbeteren en het sekswerkers mogelijk zal maken om zelfstandig te werken.

PROUD strijdt voor de rechten van sekswerkers en heeft daarom de schaduwrapportage medeondertekend. Je kunt het schaduwrapport van het Netwerk VN Vrouwenverdrag hier lezen: Schaduwrapport CEDAW.